Odmiany śliwek

Usprawniają układ nerwowy, regulują ciśnienie krwi, mają działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe, zawierają witaminę K odpowiedzialną za krzepliwość krwi oraz wit. C, która m.in. opóźnia procesy starzenia się skóry. Wbrew pozorom to nie drogi, kompleksowy suplement zawierający zestaw witamin i minerałów, a śliwka!

Śliwka co roku pod koniec sierpnia i września szturmem zdobywa stragany z owocami, a ustawiające się za nią kolejki mówią same za siebie – ten owoc cieszy się popularnością. Śliwka –  jakie są jej odmiany?

Śliwka – najpopularniejsze odmiany

1. Śliwka Amerys

Cieszy się dużą popularnością wśród polskich sadowników, ponieważ bardzo szybko owocuje.  Pojawia się na straganach w drugiej połowie września – jeśli więc planujesz rozpocząć produkcję domowych przetworów, tośliwka amerys doskonale się sprawdzi.

2. Śliwka Stanley

Można łatwo ją rozpoznać po ciemnogranatowym kolorze z fioletowym nalotem i drobnymi plamkami. Śliwka stanley ma miąższ w kolorze zielonożółtym, który bez problemu odchodzi od pestki. Nadaje się zarówno do przetworów, powideł oraz do suszenia.

3. Śliwka węgierka

To śliwka o soczystym, słodkim i lekko kwaskowym posmaku, która największą popularnością cieszy się na Mazowszu. Wykorzystywana do ciast, przetworów, deserów czy jako przekąska w ciągu dnia. Śliwka węgierka jest bardzo odporna na niskie temperatury, choroby oraz szkodniki.

4. Śliwka wiśniowa

Łatwo rozpoznać ją po pięknych białych lub różowych kwiatach oraz barwnych liściach (w odcieniach bordo, żółtym bądź fioletowym) , które pojawiają się w okresie kwitnienia. Jej owoce pojawiają się latem –  żółte, fioletowe lub czerwone niedużego rozmiaru. Śliwka wiśniowa w smaku jest słodka lub przeciwnie – kwaśna i cierpka.

5. Renkloda Ulena

Ta egzotycznie brzmiąca śliwka pochodzi z Francji. Wyróżnia się wczesnym okresem owocowania oraz bardzo obfitymi plonami. Renkloda ma duże, soczyste, pokryte żółtą skórką owoce, które będą doskonałym składnikiem dżemów, przetworów i kompotów.